OiRA – On-line risk assessment

 

OiRA – o alatu

Europska agencija za zaštitu na radu (European Occupational Safety and Health Agency – EU OSHA) razvila je, na temelju nizozemskog programa RI&E, internetski interaktivni alat za procjenu rizika (On-line risk assessment – OiRA). OiRA je besplatan, na internetu dostupan i korisniku pristupačan način procjene rizika, koji omogućuje mikro i malim poslodavcima da na jednostavan način provedu postupak procjene rizika, uključujući prepoznavanje opasnosti, ocjenjivanje rizika te donošenje i provođenje mjera za zaštitu zdravlja radnika. EU-OSHA je dala OiRA alat na besplatno raspolaganje svim europskim zemljama članicama kako bi se omogućilo stvaranje standardiziranih sektorskih alata za procjenu rizika na bilo kojem jeziku Europske unije.

 

Ciljevi OiRA-e na europskoj razini su:

  • povećati broj mikro i malih poslodavaca u Europi koji su proveli postupak procjene rizika,
  • putem pravilne procjene rizika doprinijeti smanjenju broja ozljeda na radu i profesionalnih bolesti, te poboljšanju radnih uvjeta i
  • biti pomoć poslodavcima da postanu konkurentniji rezanjem troškova koji proizlaze iz ozljeda na radu, profesionalnih bolesti i bolovanja.

 

Ciljevi OiRA-e na nacionalnoj i sektorskoj razini su:

  • putem internetske stranice staviti praktične i jednostavne OiRA alate na raspolaganje mikro i malim poslodavcima i promovirati njihovo korištenje,
  • doprinijeti nacionalnim ciljevima smanjenja broja profesionalnih bolesti i ozljeda na radu.

 

Ciljevi OiRA-e na razini poslodavca:

  • demistificirati proces procjene rizika,
  • poticanjem uporabe OiRA alata osigurati sigurnost i zdravlje radnika kao obvezu poslodavca i
  • poboljšati učinkovitost tvrtke.

 

Alat je u uporabi od 2010. godine i mnoge europske zemlje su se uključile u njegovo prevođenje na nacionalne jezike i primjenu u praksi. Republika Hrvatska se 2016. godine priključila toj skupini kako bi se izradio interaktivni alat za procjenu rizika na hrvatskom jeziku, usklađen s hrvatskim zakonodavstvom i usmjeren na pojedine gospodarstvene sektore. Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu sudjeluje u ovoj inicijativi te je pripremio i provodi projekt „Procjena rizika kod malih poslodavaca u Republici Hrvatskoj: Primjena EU OSHA OiRA alata“.

OiRA – regionalni sastanak

U Zagrebu je dana 22.3.2017. održan sastanak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava na temu izrade OiRA alata i suradnje.

S potpisnicima Memoranduma s EUOSHA u Hrvatskoj (Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu-HZZZSR i Zavod za unapređivanje zaštite na radu-ZUZNR) te potpisnicima Ugovora o izradi prvog alata u Hrvatskoj, tvrtkom Build Protect d.o.o., sastanku su prisustvovali i predstavnici slovenskog Ministarstva rada, Državnog inspektorata, predstavnici sindikata i udruge poslodavaca te stručnjaci zaštite na radu koji su u Sloveniji izradili nekoliko OiRA alata.

Uz predstavnike Ministarstva rada i mirovinskog sustava Hrvatske te Državnog inspektorata, udruge poslodavaca, stručnjaka Bild Protect d.o.o., predstavnika Zavoda za unaprjeđenje zaštite na radu, predstavnika Ministarstva rada Srbije, sastanku su doprinijeli i stručnjaci Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu prezentacijom svog rada u Zavodu,te kroz diskusiju oko razvoja OIRA alata s ostalim sudionicima, ali i predstavnicima OIRA tima iz EUOSHA-e.

OiRA – prvi operativni sastanak u Hrvatskoj

U utorak 11. travnja 2017. u dvorani za predavanja HZZZSR održan je prvi zajednički operativni sastanak u izradi OIRA alata u Hrvatskoj. Sastanku su prisustvovali predstavnici Zavoda za unapređenje zaštite na radu, tvrtke Build Protect iz Rijeke i Ministarstva rada i mirovinskog sustava, a domaćin je bio Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu.

Temeljem ugovora potpisanog između EUOSHA i tvrtke Build Protect u izradi je prvi OIRA alat namijenjen je za procjenu rizika u frizerskoj djelatnosti. Zbog postavljanja temeljnog zajedničkog izbornika za sve buduće OIRA alate u Hrvatskoj koji će ujedno biti prilagođeni primjeni u ostalim djelatnostima, ali i pratiti važeće zakonodavstvo, u izradi temeljnog zajedničkog izbornika OIRA alata sudjeluju i potpisnici Memoranduma s EUOSHA-om iz Hrvatske, HZZZSR i ZUZNR.